Heeft u een vraag? Zoek op penningmeestercursus.nl.

Boekingen


Na het maken van de begroting, kan u aan de slag met boekingen aanmaken. We gaan documenteren welke bedragen zijn ontvangen en welke bedragen zijn uitgegeven. Een boeking bestaat uit altijd meerdere boekregels, er komt namelijk geen geld uit de lucht vallen. Ergens moet dat vandaan gekomen zijn of een bestemming hebben. Het grootste gedeelte van uw boekingen zullen een regel met een balansrekening en een regel met een winst/verliesrekening bevatten.

Naast de rekeningen zijn andere factoren ook erg belangrijk voor een boeking. Het is prettig om te weten wanneer bepaalde bedragen zijn ontvangen of uitgegeven. Vandaar dat een boekdatum niet alleen aangeraden, maar vaak ook verplicht is. Ook kunt u een omschrijving gebruiken om te verklaren waar de betaling voor is. Daarnaast wordt een referentie voor een boeking aangeraden om eenvoudig wat terug te vinden (Een boekstuknummer). Dan kunt u denken aan een factuurnummer, lettercode of andere mogelijkheden wat past bij u en eenvoudig is bij te houden.

Praktijkvoorbeelden aan de hand van onze genoemde boekingen

Voorbeeld 1: Website
Voor de betaling van de website ontvangt u vaak een factuur. In ons voorbeeld is deze factuur gelijk aan € 120,29. Deze factuur maken we via de bankrekening op 20 mei 2016 en zouden we als volgt kunnen inboeken.


boeking_voorbeeld_website
Voorbeeld 2: Zaalhuur en opslagruimte
Uw verhuurder komt een keer langs bij u en vraagt of de zaalhuur en opslagruimte betaald kan worden. Dat kan ter plekke met de pin voldaan worden, wat u ook doet. Dan krijgt u een bonnetje achteraf mee. Dit wordt op dezelfde manier geboekt als de website, via de bankrekening, gezien pinnen vergelijkbaar is met het overmaken van een bedrag. Dat kan er als volgt uitzien.


boeking_voorbeeld_zaalhuur
Voorbeeld 3: ALV documenten
Voor een ALV diende u verschillende documenten te printen en te kopiëren. Dit heeft u gedaan bij een copyshop en heeft contant betaald. De boeking in uw administratie ziet er vrijwel hetzelfde uit als de vorige, alleen gebruikt u geen bankrekening, maar contante kas.


boeking_voorbeeld_alv
Voorbeeld 4: Overzetten van spaarrekening naar bankrekening
Natuurlijk is het ook mogelijk om van de spaarrekening wat geld voer te zetten naar de bankrekening. Dat is als volgt te verwerken in de boekhouding.


boeking_voorbeeld_spaarrekening
Overzicht in Resultaat en Balans
Als bovenstaande boekingen zijn verwerkt in de administratie, zou de resultaat en balans er als volgt uitzien. De contributies hebben we nog niet verwerkt. Daar wordt later over gesproken.


boekingen_resultaat

One Comment



Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen. Log in »