Heeft u een vraag? Zoek op penningmeestercursus.nl.

BTW


Een vereniging kan een BTW verplichting hebben, denk bijvoorbeeld aan de kantine of een merchandise shop. Daarnaast kunt u ook op een andere manier in aanmerking komen met BTW, denk aan het inhuren van diensten of leveringen van goederen. Meestal zal u bestellingen maken waarbij de BTW al in de afgesproken prijs zit verwerkt, maar het komt voor dat dit niet het geval is. Het is goed om na te denken of er bij bepaalde handelingen BTW benodigd is en of daar in de begroting rekening mee gehouden moet worden of niet.

BTW staat voor Belasting over de Toegevoegde Waarde. Het is een indirecte belasting die organisaties moeten afstaan aan de overheid voor producten of diensten die geleverd wordt. In Nederland kennen we drie verschillende BTW tarieven waarmee gerekend wordt.

21% (hoog tarief); dit is het algemene BTW tarief en dat geldt op het moment dat 6% of 0% niet toegepast kan worden. Hierbij kunt u denken aan: kopie├źn bij een copyshop, boekhoudpakket of onderhoud aan materialen.

11,5% (kantineontvangsten); BTW tarief over de totale kantineontvangsten. Dit is inclusief de ontvangsten die niet met btw zijn belast, zoals omzet van rookwaren en speelautomaten.

6% (laag tarief); hierbij kunt u denken aan: boodschappen voor dagen met uw vereniging of de aanschaf van boeken.

0% (vrijgesteld); hierbij kunt u denken aan: exporterende goederen, internationale handel, kantines, onderwijs, postdiensten of schrijvers.Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen. Log in »