Heeft u een vraag? Zoek op penningmeestercursus.nl.

Muzikale vereniging


Besturen van muzikale verenigingen houden zich voornamelijk bezig met het organiseren van concerten. Er moet een dirigent zijn, muziekstukken moeten worden aangeleverd of zelfs gecomponeerd/gearrangeerd, solisten moeten geregeld worden en er moet een locatie zijn om een concert te kunnen geven. Hieronder is een lijst opgesteld met onderdelen waar een muzikale vereniging aan moet denken en waar rekening mee gehouden dient te worden.

Dirigent(e)
Een muzikale vereniging dient een dirigent(e) te hebben. Meestal wordt een dirigent(e) aangenomen voor een aantal jaar of onbepaalde tijd. Met hem of haar dienen een paar afspraken gemaakt te worden met betrekking tot zijn aanstelling.

  • Een dirigent(e) is BTW plichtig. Nu is het aan de vereniging om te kijken hoe ze dat met de dirigent regelen. De vereniging kan ervoor kiezen om de dirigent inclusief BTW of exclusief BTW te betalen. Een vereniging is namelijk niet verplicht om BTW te betalen.
  • Hoe wordt de dirigent uitbetaald? Hierover kunnen goede afspraken gemaakt worden en is ook in overleg met de dirigent(e) wat hij/zij het prettigst vindt. De dirigent(e) kan per maand factureren wat hij/zij aan diensten heeft geleverd die maand, maar er kan afgesproken worden een vast bedrag per maand te laten uitbetalen. Hier zitten voor en nadelen aan, aan beide kanten. Bij facturatie krijgt een dirigent(e) precies uitbetaald aan wat hij of zij levert aan het koor, maar wordt zeer variabel betaald. Per maand betaling geeft stabielere inkomsten, maar het kan ervoor zorgen dat de dirigent(e) meer of minder levert dan uitbetaald is. Het bedrag staat immers vast. Wat het beste past tussen de vereniging en de dirigent(e) is in overleg zelf af te spreken.
  • Het uurtarief wordt bepaald in overleg met de dirigent. Er zijn meerdere verenigingen die richtlijnen hebben voor deze tarieven, maar in de praktijk is het zo dat elke dirigent zijn of haar eigen tarief hanteert. Het is zaak voor de vereniging en de dirigent om hier een goede overeenkomst in te vinden.

Solisten
Voor veel concerten is het nodig om één of meerdere solisten in te huren. Zorg dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt over de dienst die hij of zij moet leveren tijdens het concert en de repetities vooraf.

  • Solisten zijn BTW plichtig. Voor concerten en de bijbehorende repetities dienen ze 6% BTW af te dragen. Maak ook met de solisten goede afspraken of zij inclusief of exclusief BTW wordt uitbetaald.
  • Meeste solisten worden betaald nadat ze hun optreden hebben uitgevoerd. Soms hebben de solisten met de vereniging een contract hoeveel en wanneer het bedrag uitbetaald dient te worden, andere keren maken de solisten een factuur voor de vereniging en sturen die achteraf op. Maak goede afspraken met de solist om hier onduidelijkheden te voorkomen.
  • Spreek goed met de solist af wat voor extra kosten wel of niet gedeclareerd kunnen worden. Solisten vragen vaak reiskosten en een enkele keer ook administratiekosten. Een vereniging kan zelf beslissen of deze kosten voor de vereniging zijn of voor de solist. Zorg voor goede afspraken vooraf en kom achteraf niet tot verbazing van extra kosten.

Orkest
Een orkest zelf heeft een riante positie, namelijk dat ze vrijwel geen begeleiding hoeven te regelen. Een koor daarentegen heeft wat meer moeilijkheden en is vaak op zoek naar andere verenigingen om mee samen te werken.

  • De meeste orkesten die u inhuurt of mee samenwerkt zijn ook verenigingen. Hier hoeft u minder snel een BTW afspraak mee te maken. Als u een groter of professioneel orkest inhuurt, zal er wel van BTW spraken zijn.
  • Maak afspraken over wanneer u het orkest betaald. Het is gebruikelijk om achteraf een factuur te ontvangen of aan de hand van een eerder opgestelde factuur het orkest te betalen. Bij enkele orkesten wordt een contante betaling per orkestlid verwacht op de dag zelf. Ieder orkest heeft zo haar eigen wensen.
  • Vergeet niet afspraken te maken over de reiskosten. Het orkest dient bij de vereniging aan te komen. Bekijk of de kosten voor uw vereniging of voor het orkest zijn.Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen. Log in »