Heeft u een vraag? Zoek op penningmeestercursus.nl.

Begroting


Ieder jaar dient de penningmeester een begroting op te stellen en deze te presenteren aan de vereniging. U begint met het opstellen van een plan, wat u wilt gaan uitgeven en presenteert dit aan de ALV. Daarbij hoort ook een gepaste toelichting om leden die de presentatie bijwonen uitleg en inzicht te geven in hoe de bedragen tot stand zijn gekomen.

Het principe gebeurt dit door te kijken wat er vorig jaar begroot is, is binnengekomen of uitgegeven en door te beredeneren wat het komende jaar kan gebeuren. Ook kan bij het opstellen van een begroting een berekening plaatsvinden. Mogelijk heeft u een persoon in dienst die diensten regelt voor uw vereniging en hij of zij ontvangt een salaris. Dan kunt u bijna precies berekenen wat deze persoon volgend jaar gaat ontvangen en wat dat de vereniging dus gaat kosten. Ook de contributies kunnen goed berekend worden.

Op basis van deze manieren dient u, samen met het bestuur een verantwoorde begroting op te stellen dievaak door de vereniging beoordeeld dient te worden. Hoe beter de toelichting, hoe tevredener de leden natuurlijk zullen zijn en hoe groter de kans dat de begroting gaat aangenomen worden!

Praktijkvoorbeelden aan de hand van onze genoemde boekingen

Zaalhuur
In het voorbeeld wordt gesproken over een zaalhuur van € 167,89 en een opslagruimte van € 49,62. Nu is eenvoudig te beredeneren dat dit € 217,51 euro zou kosten. Maar misschien wilt uw vereniging een keer een externe locatie huren of wordt dit komend jaar door uw verhuurder verhoogd naar een ander bedrag. Vandaar dat in deze situatie het vaan verstandig is een hoger begrotingsbedrag in te vullen, denk bijvoorbeeld aan € 250,00 of € 300,00.
Administratieve kosten
Op dit moment zijn de verwachte administratieve kosten € 120,29 voor de website en € 22,50 voor printekosten ALV. Maar er kunnen nog veel meer andere bedragen bijkomen. Vandaar dat op administratieve kosten het vaak verstandig is om ruimer te begroten.
Contributie Leden
In het voorbeeld zijn er 6 leden die € 55,00 betalen en 4 leden die € 110,00 betalen. Snel is te beredeneren dat er in de administratie voor deze 10 leden € 770,00 ontvangen gaat worden. Dan is de keus aan u of u begroot op het vertrek van een huidig lid of het aansluiten van een nieuw lid.
Voorbeeld begroting
Aan de hand van bovengenoemde beredeneringen, is een begroting op te stellen. Deze is hieronder zichtbaar. Op dit moment is begroot op een winst van € 220,00, maar dat kan ook negatief uitvallen of op € 0,00 begroot worden. Dat verschilt per vereniging.


begroting_voorbeeld


begroting_voorbeeld-2

(2) CommentsLaat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen. Log in »