Heeft u een vraag? Zoek op penningmeestercursus.nl.

Het resultaat


Het resultaat is het eenvoudigste onderdeel van het boekhouden. Hieronder vallen alle winst- en verliesrekeningen van de boekhouding. Daarmee creëert u een overzicht in alle inkomsten en uitgaven van de vereniging (in een bepaalde periode) en waaraan dat is ontvangen en uitgegeven. Zo is te denken aan administratiekosten, contributies, merchandise, publiciteit, etc. Deze worden verdeeld in Debet en Credit.

Debet
Debet komt van het latijns woord Debere: moeten. Dit wordt gebruikt als het hebben van een ‘schuld’ wat dan betaald moet worden. Alles wat de vereniging uitgeeft, komt aan de debet kant te staan.

Credit
Credit betekent in het latijn: geloven of toevertrouwen. Als de vereniging een betaling ontvangt, zal de persoon die het geld overmaakt naar uw vereniging het geld toevertrouwen aan u en gelooft erin dat u dat goed beheert.

Praktijkvoorbeeld aan de hand van onze genoemde boekingen

Bij de introductie hebben we meerdere winst-/verliesrekeningen genoemd die voor het voorbeeld gebruikt kan worden. Dat waren: “(Zaal)huur”, “Contributie leden” en “Administratieve uitgaven”. Hieronder staan twee voorbeelden hoe dit in het resultaat gemaakt kan worden. Onthoud dat het voorbeelden zijn en bij uw eigen vereniging het mogelijk beter is om nog een eigen manier te creëren.

Voorbeeld 1: Onder elkaar
Hier ziet u een voorbeeld waarbij de rekeningen onder elkaar zetten. Het voordeel van dit overzicht is dat alle Debet en Credit totalen onder elkaar staan.


resultaat_voorbeeld_1
Voorbeeld 2: Naast elkaar
Hier ziet u een voorbeeld waarbij de rekeningen naast elkaar staan, met de uitgaven aan één kant en de inkomsten aan de andere kant. Dit geeft meer overzicht in welke uitgaven en inkomsten totalen uw vereniging heeft.


resultaat_voorbeeld_2


Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen. Log in »