Heeft u een vraag? Zoek op penningmeestercursus.nl.

Factureren


Verenigingen dienen vaak te factureren, bijvoorbeeld op het moment dat van een lid wordt verwacht om een bedrag over te maken. Een algemene mail gestuurd, mondeling vriendelijk vragen of incasseren met een mededeling vooraf is ook mogelijk, maar een factuur geeft vaak extra duidelijkheid. Hieronder staat een lijst weergeven met de verplichte onderdelen die een factuur dient te bezitten.

Naamgegevens.
U dient de naam van uw vereniging en van de persoon aan wie u de factuur schrijft duidelijk te weergeven. Daarnaast moet het adres van uw vereniging en de gefactureerd vermeld staan.

KvK- en BTWnummer.
Een vereniging heeft vaak geen BTW nummer, die hoeft dan ook niet vermeld te worden, maar wel een KvK nummer. Deze moet dan ook op de factuur aanwezig zijn.

Factuurdatum en -nummer.
Elke factuur dient een factuurdatum en -nummer te hebben. Zo weet de gefactureerde wanneer de factuur is uitgeschreven en wanneer er betaald dient te zijn.

Omschrijving van de betaling.
Op de factuur dient duidelijk vermeld te staan waar de gefactureerde voor dient te betalen. Ook voor u is het overzichtelijk om later te kijken, als een factuur niet is betaald, waar het voor diende.

Bedrag.
Indien uw vereniging BTW plichtig is, dient u een bedrag aan te geven exclusief BTW en wat er aan BTW betaald moet worden. Vervolgens dient er een totaalbedrag te staan onderaan de factuur.

Er zijn andere onderdelen die u in uw factuur kunt vermelden. Het bovenstaande is wettelijk verplicht, maar er zijn gegevens die wel verstandig zijn te vermelden op de factuur.

Bankrekeningnummer.
Uw bankrekeningnummer kan vermeld worden, zodat iemand weet waar naartoe overgemaakt moet worden. Bij informerende facturen (b.v. voor een incasso)  is het minder relevant.

Contactgegevens.
Het is verstandig om een telefoonnummer en/of mailadres te vermelden. Op deze manier kan de gefactureerde contact opnemen met u indien er vragen zijn over de factuur.

Website.
U kunt uw website vermelden zodat de gefactureerde meer informatie over u en uw vereniging kan opzoeken en eventueel de contactgegevens.

Met al deze gegevens kunt u een zeer volledige factuur maken. Hieronder staat een voorbeeld van een factuur, dit om u een idee te geven hoe zo’n factuur eruit kan zien. Wees vrij in uw eigen ideeën en structuren, want zolang alle gegevens vermeld zijn, is alles mogelijk.

Meer informatie over het factureren, bekijk de site van de belastingdienst.



Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen. Log in »