Heeft u een vraag? Zoek op penningmeestercursus.nl.

Boekjaren of perioden


Een boekhouding bestaat uit meerdere perioden, ook wel boekjaren genoemd. Zo’n boekjaar kan gezien worden als een overzicht van alle inkomsten en uitgaven van die periode.

Het is gebruikelijk dat een boekjaar een jaar duurt, dus 12 maanden. Voor bedrijven en zzp’ers loopt dit vaak van januari tot en met december. Dan is het boekjaar gelijk aan een kalenderjaar.

Voor verenigingen is dit vaak anders. Studentenverenigingen volgen meestal het collegejaar en hebben een boekjaar van bijvoorbeeld 1 september tot en met 31 augustus. Er zijn ook verenigingen die zijn opgericht in mei en hebben dan een boekjaar van mei tot en met april. Een boekjaar dat niet begint op 1 januari wordt gebroken boekjaar genoemd.

Het is niet vastgelegd dat een boekjaar een jaar moet duren. Er zullen situaties te bedenken zijn waarbij het handiger is om een half jaar als boekjaar te gebruiken of misschien zelfs 2 jaar. Wel is vastgelegd dat een boekjaar niet langer mag duren dan 2 jaar. Wat het beste past bij u en uw vereniging, kunt u zelf het beste beoordelen.

Voorbeelden van boekjaren of perioden

Voorbeeld 1: Studentenvereniging
Studentenverenigingen krijgen in de start van het nieuwe collegejaar vaak de nieuwe leden. Daarnaast bestaan ze vaak uit een studentenbestuur dat tijdens een studiejaar willen besturen. Vandaar dat veel studentenverenigingen een boekjaar nemen van september tot en met augustus het volgende jaar.
Voorbeeld 2: Sportvereniging
Sportverenigingen krijgen vaak nieuwe leden door het jaar heen. Daarnaast zijn vaak cursussen ook vaak verdeeld over het jaar, bijvoorbeeld september tot en met december en januari tot en met juni. Vandaar dat er geen speciale reden is om een ander boekjaar aan te houden en behouden ze een boekjaar van Januari tot en met December.


Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen. Log in »